Trustpilot
Trustpilot
top of page

Behandling af smerter ≠ genoptræning

Opdateret: 30. nov. 2023

Årsagen til at man søger kontakt til en fysioterapeut er oftest en kombination af smerter og nedsat funktion af kroppens bevægeapparat, hvor man søger en forklaring på sine smerter og/eller nedsatte funktion, hvordan man kan undgå samme situation igen samt en effektiv løsning og tidshorisont til at komme det nuværende problem til livs.


Behandling af smerter er komplekst, eftersom mange forskellige behandlingstyper kan have en effekt på smerter. Årsagen hertil er, at smerter er et ‘symptom’ og resultat af en kombination af summen af input til centralnervesystemet fra kroppens muskler, led, nerve, ledbånd mm., der tolkes og bearbejdes med udgangspunkt i nuværende og tidligere emotionelle oplevelser i livet.

Eftersom ingen individder er ens og har haft samme oplevelser, betyder det grundlæggende, at hvad der kan virke smertelindrende på et individ er forskelligt fra et andet individ. Det betyder også, at smertelindring kan opnås ved både kendte fysiske behandlingstiltag som massage, ledmanipulation, akupunktur, specifik og generel øvelsesterapi og genoptræning, psykologiske interventioner som kognitiv funktionel terapi og psykologi samt medicinske behandlingsmetoder.

For at smerterne effektivt kan håndteres med nævnte behandlingsmetoder, er det dog vigtigt, at have en forståelse af hvad der i høj grad medvirker til individdets smerteoplevelse. Hvis smerterne kan reduceres med nævnte behandlingsmetoder, medfører dette, at man kan være mere aktiv og derved enten direkte (via specifik genoptræning) eller indirekte (som resultat af at kunne være mere fysisk aktiv på daglig basis dagligt) kan genoptræne til det ønskede funktionsniveau.

Udfordringen med passive behandlinger, der udelukkende fokuserer på at reducere smerter er, at smertelindring for en lang række af mennesker ikke er nok til, at genoptræningen tilstrækkeligt opnås igennem et generelt øget niveau af dagligdagsaktiviteter eller sportsudøvelse. En reduktion af smerter uden form for genoptræning kan potentielt medføre, at man for tidligt starter på for hård fysisk aktivitet eller sport og dermed øger sandsynligheden for en reskade. Får man først en reskade, er der større sandsynlighed for en genvindende skade samt, at man ophører de aktiviteter eller sportsaktiviteter, som man elsker. Af den årsag står behandling af smerter meget sjældent alene, men suppleres oftest med genoptræningsøvelser.

Inden en smertereducerende behandlingsform igangsættes, er det efter min mening vigtigt, at patienten bliver informeret om det eksisterende evidensgrundlag, fordele og ulemper samt kriterier og tidshorisont for forventet effekt. Dette vil sikre en forventningsafstemning samt højne opmærksomheden på om andre behandlinger skal afprøves.


Genoptræning handler i sin reneste forstand udelukkende om at genvinde tabt fysisk funktion og ikke om reducering af smerter. Mere specifikt kan genoptræning defineres som processen til at genvinde tabt funktion i kroppens bevægeapparat via både generelle og specifikke øvelser til muskler, led og nerver og kan tage form som både hjemmeøvelser, øvelser i fitnesscenter, øvelser der udføres sammen med en behandler eller gradvis eksponering af udfordrede bevægelser og aktiviteter.

Det betyder midlertidigt ikke at genoptræning ikke kan virke smertedæmpende eller helt fjerne ens smerter. Faktisk kan genoptræning, fysisk bevægelse og træning muligt påvirke smerter effektivt igennem en lang række af mekanismer såsom, 1) at øge kroppens vævstolerance for belastning, 2) at bedre centralnervesystemets evne til at sende signaler til det perifære nervesystem og aktivere muskler effektivt, koordineret og tilpasset til den ønskede bevægelse, 3) at bedre centralnervesystemet evne til at modtage og bearbejde signal fra kroppens, muskler, led, ledbånd mm., 4) at reducere systemisk inflammation i kroppen, der er medvirker til at øge kroppens følsomhed, 5) at øge individdets tillid til kroppen igennem gentagende bevægelser og belastninger, 6) at reducere stress igennem udskillelse velværehormorner, 7) at forbedre søvnkvaliteten, 8) at øge blodgennemstrømning og derved potentielt øge helingstiden, 9) at øge sin følsomhedsgrænse for hvornår nociceptive input giver anledning til smerter.


Behandling af smerter er ≠ genoptræning selvom behandling af smerter kan assistere fysisk aktivitetsniveau og genoptræningsprocessen, og genoptræningsøvelser kan påvirke mekanismer, der virker smertelindrende. Derfor inkluderer et effektivt behandlingsforløb oftest en kombination af både smertereducerende behandlingsmetoder som eksempelvis manuel terapi samt bevægeøvelser og genoptræningsøvelser.






 
 
 

留言


Kontakt

31 37 07 36

Mail

Åbningstider

Mandag

Tirsdag

09:00-18:00

09:30-15:00

Onsdag

Torsdag

Fredag

09:00-18:00

13:00-18:00

06:00-13:30

Toldbodgade 88,

8930 Randers NØ

Telefon

Adresse

  • Facebook
  • Instagram

Følg Manipfysio på Instagram

Vi anvender cookies til at forbedre funktionalitet og analysere trafik. Se vores [cookiepolitik] for detaljer.

 

©2020 by Manipfysio

bottom of page